Intervju med Axel Åhman

Foto: Erik Åhman

Först en kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Mitt namn är Axel Åhman och jag är författare, komiker, journalist. Det beror lite på dag vad jag svarar att jag jobbar med, men allt jag gör handlar i något skede om text. Jag är finlandssvensk, hemma från Vörå i Österbotten. De senaste åren har jag bott i Helsingfors men nu bor jag i Vasa.

Det skönlitterära skrivandet har blivit viktigare för mig hela tiden. Under studietiden skrev jag mest journalistiskt, men satsade också mycket på att skriva sketcher och låtar tillsammans med min humorgrupp KAJ. Vi har också skrivit två musikaler ihop, så det är något jag fortsättningsvis satsar mycket på. Jag tror att allt skrivande stöder varandra, trots att det är olika form och stil. Men 2022 ser jag fram emot att kunna ägna mer tid åt skönlitteraturen, att faktiskt kunna ge skrivandet den tid det behöver.

Ditt/dina senaste skrivprojekt?

Min debut, novellsamlingen Klein, kom ut våren 2020 mitt under begynnande pandemi. Sedan dess har jag skrivit en hel del, både noveller och romanutkast, men mest känner jag att jag övat, tränat upp mig för att på riktigt ta tag i min första roman som jag börjat på nu i höst. Det är en berättelse jag burit på länge, idén är flera år gammal och jag ser sådan potential i den att jag gått cirklar kring den av rädsla för att förstöra den om jag börjar skriva. Nu har jag äntligen bestämt mig för att börja och jag är väldigt ivrig just nu. Fråga mig igen om ett år hur det går så kanske du får ett annat svar. 

Hur skulle du beskriva din litterära stil?

Tragikomisk prosa med en touch av allvar. Mina år som komiker märks i mina texter, jag har en dragning till det roliga i såväl idéer som formuleringar, men i mitt skönlitterära skrivande släpper jag också fram allvarligare stråk och berättelser.

Varför skriver du?

För att jag har historier jag måste berätta, för att språket vill ut ur mig och för att enda sättet att veta hur din berättelse slutar är att skriva klart den själv.

Vilka är dina favoritförfattare?

Språkligt är Karin Smirnoff en njutning och Johannes Anyurus De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en bok jag aldrig kommer att glömma. Fredrik Backman läser jag allt av, framförallt Björnstad-trilogin älskade jag. Hans balans mellan komik och allvar är något som alltid intresserat mig. När det kommer till noveller läser jag gärna Jonas Karlsson och Simon Rich.

Har du en hemsida eller liknande?

Tyvärr inte, håller mig till Instagram än så länge, där kan man följa mig på @axelahman och min humorgrupp på @kaj_officiell.

Tack så mycket för intervjun!