Intervju med Stewe Claeson

© Ingela Claeson

Först en kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Som alla som skriver började jag skriva tidigt. Men jag tyckte mig också inse att skrivandet som enda verksamhet var orimlig och direkt kontraproduktiv. Alla de stora spännande författare jag läste redan som ung talade om att man måste göra något annat också. Man måste ägna sig åt ett slags växelbruk. Exemplen är många. En av mina stora amerikanska favoriter (som jag också översatt) var barnläkare vid sidan av skrivandet – i hela sitt liv. Jag skrev en roman om Tegnér – som var docent i estetik och sedan biskop och verkligen arbetade med det – samtidigt som han skrev det han skrev och kanske blev Sveriges märkligaste skald (vid sidan av Bellman). Jag har därför ägnat mig åt annat, från experimentteater i ungdomen till ett liv som folkbildare och politiker – detaljer om mitt folkhögskoleliv får andra berätta. Men parallellt med att (i 34 år) vara folkhögskolerektor har jag till dags dato givit ut 50 böcker, eget och presentationer av företrädesvis poeter i översättning.

Ditt/dina senaste skrivprojekt?

De senaste skrivprojekten har dels varit en roman om Seneca (kom ut 2021), dels översättning av tre av Louise Glücks diktsamlingar (den tredje kommer sent 2021).

Hur skulle du beskriva din litterära stil?

Beskriver den inte själv – men har alltid hört att jag är en ‘stor stilist’… Skall jag säga något själv är det att jag alltid eftersträvar en glasklar prosa. Och syntaktiskt korrekt…!


Vilka är dina favoritförfattare?

Efter ett läsande liv har man många favoriter. Redan under gymnasiet började jag läsa de poeter som blivit de viktigaste jag läst: Salvatore Quasimodo och Ezra Pound. Av prosaister hör Patrick White, Eyvind Johnson och Virginia Woolf till dem som följt mig under många år. Av andra och nyare prosaister torde Hans Erich Nossack och Antonio Tabucchi vara de som betytt mest för mig.

Har du en hemsida eller liknande?

Ingen hemsida, men en blogg – steweclaeson.blogspot.com.

Tack så mycket för intervjun!