Intervju med Ida Andersen

© Anders Roos

Först en kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Jag är 61 år. Har en magisterexamen i litteraturvetenskap (1997) och en i kreativt skrivande (2014). Jag har skrivit i olika former i hela mitt vuxna liv. Länge framförde jag poesi på olika scener i Lund och Växjö och medverkade i antologier och tidskrifter tills jag debuterade 2004 med diktsamlingen där du alltid är på Hägglunds förlag. 2007 gav jag ut fackboken Stenminnen. De småländska stenmurarna – ett kulturarv tillsammans med fotografen Åsa Nyhlén. Nästa diktsamling kom ut 2008 i Italien, en tvåspråkig diktsamling: Med andra ord/Con altre parole ihop med poeten Antonio Padula. Men jag ville skriva romaner och efter att jag gått författarskolan kom Här slutar allmän väg, 2016 på Mormors förlag. Den handlar om en femtonårig flicka som växer upp i ett dysfunktionellt konstnärshem på 70-talet i en liten by i Småland och bygger delvis på egna erfarenheter. 2019 kom I oxögat, på Polaris. Det är en fiktiv väv kring de verkliga händelserna när Kosta glasbruk grundades 1742, och följer de egendomslösa personerna Sissel och Eskil och hur deras liv förändras med det nya glasbruket.

Ditt/dina senaste skrivprojekt?

Just nu skriver jag på en fristående uppföljare till I oxögat. Jag har också en halvfärdig roman liggande som handlar om något helt annat, och som jag ska ta upp igen efter att uppföljaren är klar.

Hur skulle du beskriva din litterära stil?

Ganska mångordig och flödig. Jag vill gärna gå nära människorna i deras tankar och känslor. Kanske en blandning mellan poetiskt och dokumenterande språk?

Varför skriver du?

För att det är det enda som ger mig tillfredsställelse på djupet, och inte bara i form av lön eller yttre bekräftelse. Men också för tvånget att försöka få till det jag har i huvudet i form av en skriven berättelse. Också för att författaryrkets frihet passar mig.

Vilka är dina favoritförfattare?

Jag har många och de växlar efterhand. Kerstin Ekman tycker jag dock står sig. Inför boken jag skriver nu har jag känt mycket inspiration av Selma Lagerlöf, den förra Wilhelm Moberg och Moa Martinson. Jag tycker också mycket om den italienska författaren Melania G. Mazzuccho som är väldigt bra på att gestalta historiska personer och händelser.  

Har du en hemsida eller liknande?

www.idaandersen.se

Tack så mycket för intervjun!