Planerad novellsamling

Ilja Repin (Wikimedia Commons)

Jag tycker att den somriga målningen ovan kändes passande just nu även om den inte har något med inlägget nedan att göra.

Sedan i våras har jag skrivit fristående noveller, tänkta att ingå i en planerad samling. Tanken var att ge ut dem på Tistelblomma förlag utan att försöka med de andra förlagen först. Men nu har jag tänkt om lite …

Givetvis är det jättesvårt att få något utgivet och det sägs dessutom att bokförlagen nästan bara är intresserade av romaner. Jag föredrar ju verkligen att skriva noveller framför romaner. Fast det finns faktiskt en lösning, nämligen en bok med löst sammanlänkade noveller. Minst sagt intressant. Jag har läst flera sådana samlingar. Berättelserna är självständiga, men hänger ändå samman. Samlingen kan till exempel handla om samma personer och/eller plats.

Jag ska försöka få den framtida boken utgiven. Om jag blir refuserad publicerar jag den på Tistelblomma. Det gick ju nästan förra gången; jag blev erbjuden kontrakt, men tackade nej eftersom jag var tvungen att betala en tredjedel av utgivningskostnaderna själv. Det var förresten ett riktigt, litet förlag och inget hybridförlag. (I Dagens Nyheter publicerades nyligen en bra artikel om hybridförlag.)

Så jag satsar alltså på en samling länkade noveller; samtliga utspelar sig i mitt fiktiva Tuvåker. Jag kan använda de flesta av berättelserna jag redan har skrivit eftersom de passar min idé. De behöver förstås omarbetas en del. Jag ska även skriva helt nya noveller. Hur många blir det då? Det vet jag inte ännu. Kanske tio till tolv. Ett spännande projekt! Jag ser fram emot att ta itu med det.