Novellskrivande

© Jenny Enochsson

Jag har skrivit dikter, romaner och berättelser. Med tiden har jag upptäckt att just novellformen är det konstnärliga uttryck jag föredrar. Det beror främst på att jag älskar att stryka och komprimera, att försöka och förhoppningsvis lyckas få fram berättelsens själva kärna. När man skriver dikter skalar man ju också bort alla onödigheter. Javisst, men nu är det så att jag föredrar att skapa karaktärsdrivna berättelser med början, mitt och slut. Faktiskt är mina dikter en sorts minihistorier.

Det bästa sättet att utveckla sitt novellskrivande är, enligt min mening, att skriva dagligen och läsa suveräna berättelser. Mina absoluta favoritnovellister är Anton Tjechov, Ivan Turgenjev, Hjalmar Söderberg, Guy de Maupassant, John McGahern och Edna O’Brien. Ja, jag älskar ju även deras romaner. Jag är också förtjust i berättelser skrivna av Thomas Hardy, Henry James, Lev Tolstoj, John Galsworthy, Kathrine Mansfield, Artur Lundkvist, James Joyce, Lucia Berlin, Alice Munro, Bernard MacLaverty med flera, med flera …

Det skadar inte heller att läsa böcker om novellskrivandets hantverk. Jag tycker dock att man bör ta ”skrivregler” med en nypa salt. Men samtidigt anser jag att det är viktigt att ha koll på berättarteknik, dramatiska kurvor, gestaltning och allt annat som har med skönlitterärt skrivande att göra. Varför det? Jo, om man känner till och är medveten om dessa saker kan man lättare undvika litterära fallgropar.

Letar du efter handböcker i novellskrivandets hantverk? Då kan jag rekommendera två verk. A Swim in a Pond in the Rain av George Saunders. Verkligt spännande upplägg. Saunders utgår från noveller av Tjechov, Turgenjev, Tolstoj och Gogol och analyserar deras uppbyggnad och innehåll. Intelligent och insiktsfullt utan att kännas torrt. Nästa bok är Writing in General and the Short Story in Particular av Rust Hills. Relevant, logiskt och nyanserat, inget onödigt tjafs här inte.