Jennys biblioteks recension

Bokbloggaren/författaren Jenny Lundgren (Jennys bibliotek) har skrivit en tänkvärd, nyanserad och positiv recension av Masken rämnar. Tack Jenny! Här omnämns Carsten Palmer Schales, Peter Nybergs, Annah Bohmans och mitt eget (tack!) bidrag. Recensionen publicerades nyligen på Instagram. Läs den här:

Tack @tistelblommaforlag för recensionsexemplaret!

Jag kunde inte tacka nej när jag fick frågan om att recensera Masken rämnar. Tanken var att jag själv skulle ha skickat in en novell till Tistelblomma. Dessvärre överskred jag maxgränsen för antal ord alldeles för fort så den idén fick jag bordlägga. Men nu var jag ju nyfiken på hur andra tolkat temat och hur redaktör Jenny Enochsson gjort sitt urval.

Temat för antologin är alltså Masken rämnar. Ett tema som går att tolka mer eller mindre bokstavligt, mer eller mindre metaforiskt. Abstraktionsnivån varierar ganska friskt mellan de olika bidragen. En del dikter och noveller kräver några varv av begrundande, och kanske förstår jag dem ändå inte helt – i min värld behöver man dock inte alltid förstå konst för att kunna njuta av den. Andra bidrag är mer bokstavliga och rättfram. Jag tenderar att gilla de förra bättre.

Den största behållningen jag har av antologin är poesin. Den håller genomgående en hög kvalitet och täcker en rad teman som (jag tolkar som) bland annat främlingsfientlighet, hemmahörande, lust, kärlek och verklighetsflykt. Jag har så klart egna favoriter. Carsten Palmer Schales ordlekar och längtor som ligger i fickorna får mig att dra på munnen samtidigt som det knyter sig i magen. Peter Nyberg talar om glömska i dikten Alzheimers och skapar en ekande känsla av tomhet.

Bland novellerna vill jag främst lyfta Annah Bohmans och Jenny Enochssons bidrag. Bohman skildrar ett förvandlande oväder med språklig finess, och Enochssons novell är bara så där precis lagom skev gentemot verkligheten att den får en att undra om det har hänt på riktigt eller inte.

Läs Masken rämnar om ni vill få nys om några av de kommande rösterna inom poesi och prosa. Jag uppskattar verkligen att få läsa mindre etablerade ordkonstnärer och upptäcka nya röster. Återigen tack, Tistelblomma och Jenny!