Intervju med Birk Andersson

Foto: © Birk Andersson 2020


Först en kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Jag är född i Trelleborg, bor nu i Malmö och tog examen i klimatstrategi på Lunds universitet i år. Efter att ha testat att skriva i olika genrer så fastnade jag för några år sedan för haikudikter. Jag tycker att det är så mycket roligare att skriva de korta haikudikterna än t ex noveller och uppsatser.

Ditt/dina senaste skrivprojekt?

En eller två till egna haiku-böcker hade ju varit kul och jag börjar snart samla på mig tillräckligt med material. Annars så har jag intresserat mig för limericks senaste tiden men jag försöker ”haikufiera” dem precis som jag har gjort med mina ”haiku-julklappsrim”, såsom denna:

väcker på ett försök

så du inte går upp

i rök

(Facit: brandvarnare) 

Hur skulle du beskriva dina dikter?

Som ”anarko-haiku” då jag inte följer alla haikureglerna, t ex så skriver jag oftare komiska eller kritiska haiku om samhället än naturskildringar.

Varför skriver du?

Det är kul och givande för mig men jag försöker även få läsare att t ex få ett gott skratt eller upplysa om olika samhällsproblem.

Vilka är dina favoritförfattare?

Om hiphop får räknas så är det t ex Erik Lundin, Timbuktu, Nas och Tupac.

Har du en hemsida eller liknande?
Hemsidan är https://birkandersson.wordpress.com/  och jag heter anarkohaiku på Instagram.