Intervju med Patrik Centerwall

Foto: ©  Patrik Centerwall 2020

En kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Vad kan man säga om mig? Jag bor i Göteborg med fru, barn och en pälsgädda som gillar att gnaga på mina tofflor (han hävdar själv att han inte alls är en gädda utan en katt, men jag är fortfarande inte helt övertygad). Med hög fart börjar jag närma mig 50 år, vilket väl känns ganska bra på något sätt.

Då jag är något av en allätare när det gäller litteratur så är mitt skrivande likaså tämligen brett. Eller om man så vill: splittrat. Det mesta som jag har publicerat i bokform kan dock klassificeras som fantastik i någon bemärkelse. Jag har gett ut två novellsamlingar: Skymningssång och Minnen av en sång. Dessa innehåller främst historier som vi kan kalla för urban fantasy eller magisk realism. Jag har också publicerat en fantasyroman för ungdomar, Klockan och spegeln. Dessa tre böcker har getts ut av det lilla men naggande goda förlaget Undrentide.

Jag skriver också en hel del realistisk litteratur och flera av mina dikter har publicerats i antologier och tidskrifter. Som till exempel Tistelblomma.

Vilket är ditt senaste skrivprojekt?

Det är faktiskt inte ett utan flera. Jag trivs bäst när jag har flera skrivprojekt på gång som jag kan varva mellan. Därför har jag nu under hösten till min stora förvåning och glädje upptäckt att jag nästan är klar med en diktsamling, en roman och en ny novellsamling. Vi får se vad det till sist mynnar ut i och hur många av dessa tre böcker jag faktiskt kommer att hålla i handen inom en nära eller avlägsen framtid.

Hur skulle du beskriva dina skönlitterära texter?

Första gången jag stötte på uttrycket ”igelkottar och rävar” om olika sorters författarskap var i Tor-Ivan Odulfs roman Skymningen gör dårarna oroliga. Räven behärskar många saker, men igelkotten behärskar en stor sak. Jag tycker det ligger en hel del i den här uppdelningen och även om jag ibland kan fundera över om jag verkligen behärskar många saker så ser jag mig i alla fall som en igelkott.

Målsättningen är i alla fall att någon gång bli i alla fall hyfsat bra på en liten del av det som intresserar mig och jag har en drivkraft att utforska nya saker, nya tankar, nya vägar. Det är naturligtvis en anledning till att jag främst skriver noveller och dikter – jag får lätt bråttom till nya uppslag och då kan det vara svårt att lyckas vara kvar i samma historia under en längre tid.

Och det är kanske också därför jag gärna vill undersöka någon form av idé när jag skriver, må det så vara en existentiell idé, en idé om mänskliga relationer eller något som går utanför vår egen vardag. Idéer kan vara så många olika saker. 

Varför skriver du?

I grunden handlar det nog om en rastlöshet som uppstår om jag inte får skapa något. Det börjar nästan klia inombords om jag inte får en möjlighet att vara kreativ och att skriva har visat sig vara det som jag trivs bäst med och kanske den uttrycksform som jag behärskar bäst.

Mer och mer har jag väl också börjat fundera på vad som faktiskt finns i de ord som jag skriver ner, vilket värde som formuleringar kan ha, vilka tankar de kan väcka hos mig och någon som råkar läsa det jag har skrivit. Förhoppningsvis vågar jag mig på att ge mig djupare ut i detta för att få mina texter att bli relevantare. För mig såväl som för andra.

Vilka är dina favoritförfattare?

En fråga som jag alltid tycker är lika svår att besvara – för det där är något som kan variera med åren och det kan dyka upp författare som verkligen drabbar dig men som du kanske inte läser så mycket mer av än enskilda verk. Ett exempel på det är Lina Wolff vars roman De polyglotta älskarna som jag fann oerhört bra och som verkligen inspirerade mig. Nästan så bra att jag inte vågar läsa mer av Wolff. Men det kommer jag säkert att göra.

Annars får jag nämna Tove Jansson som funnits med mig sedan barndomen och som jag ofta återvänder till. Hennes språk är så vackert, så precist och poetiskt – precis som hennes historier är filosofiska och kan ge så mycket åt såväl barn som vuxna. Ibland på olika sätt, ibland på samma. Och det går alldeles utmärkt att vandra vidare från Mumindalen och läsa hennes övriga böcker, inte minst den vackra och stillsamma Sommarboken.

Ett annat namn jag vill nämna är den amerikanske författaren Harlan Ellison. Han kan visserligen vara lite ojämn, men när han är som bäst skriver han riktigt innerligt och kan både roa och oroa. Han är väl mest känd för sina science fiction-historier och är en de författare som verkligen kan visa värdet i idéburen litteratur. 

Har du en hemsida eller liknande?

Ja, den hittar man på: https://skymningssang.wordpress.com/

Det går naturligtvis också att följa mig på sociala medier:

Facebook: https://www.facebook.com/Patrik-Centerwall-författare

Instagram: @pcenterwall

Twitter: @PCenterwall

Tack så mycket för intervjun!