Intervju med Eva Sjögren

Foto: © Eva Sjögren 2019

Här kan du läsa mer om Tistelblommas deltagare Eva Sjögren:

Vilket är ditt senaste skrivprojekt?

Jag redigerar just nu min första roman, Josefin och kärleken, ett relationsdrama. Den har varit hos testläsare och den ena har nyligen gett sina synpunkter och den andra är på ingång. Den kommer att skickas till förlag innan året är slut. Sedan har jag alltid lite novellskrivande på gång parallellt. Och dikter. Plus en stafettroman jag skriver tillsammans med tre andra författare.

Hur skulle du beskriva dina skönlitterära texter?

Jag är fascinerad över relationer och då inte bara kärleksrelationer utan alla typer av relationer och hur människor förhåller sig till varandra. Vad man säger respektive vad man menar och hur man agerar i olika situationer utifrån vad man har med sig i bagaget. Jag älskar att skriva repliker, så det är ofta mycket av det i mina texter. Miljö brukar inte få mycket plats utom det mest nödvändiga för att förstå helheten. Det är inte där jag lägger fokus. Jag tycker om moraliska dilemman. Som när människor har en yrkesroll som kanske kräver högre moral och när de inte har det. När det visar sig att de har svagheter som vem som helst. Jag tycker också om att leka med karaktärerna på så sätt att den som man tyckt illa om plötsligt gör en god handling och tar ställning för något bra som gör att man som läsare får ändra uppfattning och får en mer nyanserad syn på en människa.

Varför skriver du?

Sedan jag började skriva i större omfattning och få mina texter publicerade har det snurrat på och jag blir sporrad när jag får feedback. Jag har i hela mitt liv, både yrkesmässigt och på fritiden ägnat mig åt olika skapande verksamheter. Musik har varit mitt stora ”kall” under många år, men även måleri och teater under perioder. Skrivandet passar mig bra nu eftersom det går att utföra var som helst och när som helst. Och tack och lov även i coronatider. Jag sätter mig vid tangenterna och är själv nyfiken på vad som ska hända vilket är en fantastisk trigger till att skriva. Jag får ut väldigt mycket av att skriva för egen del. Det ger mig en skapande tillfredsställelse. Jag kan skratta högt åt vad mina karaktärer visar sig göra, eller hur de beter sig. Det finns inga gränser i skrivandet, allt kan verkligen hända, vilket tilltalar mig enormt.

Jag började med att testa olika genrer i novellform och deltog i en mängd tävlingar. Det har varit upplyftande att testa olika stilar och i det arbetet hitta var jag har mitt eget skrivande. Jag har gått författarskola och andra skrivande utbildningar på både högskola, folkhögskola och studieförbund.  Jag har blivit publicerad i ett flertal novellantologier och det sporrar till att fortsätta. Men i och med att min egen novellsamling Blommig dräkt i Rosenbad kom ut förra året gav det kraft och lust att prova på romanformen. Jag är själv fascinerad över att jag lyckats skriva en story på närmare trehundra sidor. Men noveller ligger mig fortfarande varmt om hjärtat.

Vilka är dina favoritförfattare?

Jag läser ganska brett. En författare jag läste i tjugofemårsåldern och som betytt mycket för mig är den judiska författaren Chaim Potok och då speciellt hans bok Jag är den kände Asher Lev. Den handlar om en liten judisk pojke som visar sig ha en alldeles speciell gåva att teckna och hur det påverkar både hans familj och honom själv.

Rachel Cusk är en författare jag läste för några år sedan och lyssnade på när hon besökte Bokmässan i Göteborg. Hennes trilogi där Konturer ingår berörde mig mycket. Hon har ett alldeles speciellt sätt att skriva på som inte går att beskriva på annat sätt än originellt.

Sen har vi Christoffer Holst och hans böcker om Cilla Storm. När feelgood blandas med crime och språket bara flödar så det blir en riktig bladvändare.

Har du en hemsida eller liknande?

Jag har en hemsida på Facebook: Eva Sjögren Författare.

Tack för intervjun!