Intervju med Daniel Säll

Foto: © Daniel Säll 2020

Här kan du läsa mer om Tistelblommas deltagare Daniel Säll:

En kort presentation av dig själv och ditt bokläsande:

Jag bor i Nynäshamn sen drygt 20 år tillbaka. Så länge jag kan minnas har jag gillat att läsa. När jag började kunna läsa själv läste jag som så många andra i min generation (70-talist) Fem-böckerna, böckerna om Bill och andra äventyrsromaner som Jules Verne, Tom Sawyer och liknande. Sen när jag blev lite äldre läste jag det mesta som då fanns av Stephen King och Alistair MacLean. Det var i trean på gymnasiet då jag genom en bra svensklärare blev mer på allvar intresserad av litteratur och började läsa klassiker och började följa kultursidorna i olika tidningar för att se vad som skrevs om böcker och litteratur. På den tiden skrev jag ingenting och jag trodde att jag inte kunde skriva. När jag i trean på gymnasiet fick betyget 3 på en uppsats var det första gången jag fick ett betyg som var bättre än en tvåa. Läsandet och även det senare skrivandet har dock alltid bara varit ett intresse och inget jag jobbar med. Är arbetsterapeut och jobbar med neurologisk rehabilitering men jag tror att mitt läsande gjort mig till en mer tänkande och reflekterande person vilket jag har nytta av även i jobbet och i andra sammanhang.

Du recenserar skönlitteratur. Berätta om det.

Det var för ett par år sedan som jag började recensera de böcker jag läste och postade dem på Instagram och Facebook. Till en början som ett sätt att hålla reda på vad jag läste men sen tyckte jag också att det var lite kul att andra, åtminstone ibland, verkade gilla det jag skrev där så då har jag fortsatt. Jag har inte någon annan hemsida eller blogg som jag skriver på.

Vilka är dina favoritförfattare?

Oj. Vad svårt att svara på. Får jag nämna många? (Redaktören svarar: javisst.) Av svenska författare gillar jag Theodor Kallifatides skarpt. Gillar hans eftertänksamma texter. En av de största läsupplevelserna jag haft var att läsa Karl Ove Knausgårds sex delar långa Min Kamp. Sen finns det författare jag inte läst så många böcker av men där de där böckerna etsat sig fast och som jag tycker är väldigt bra som till exempel Agneta Pleijels biografier Spådomen och Doften av en man, Carsten Jensens Vi de drunknade och Sista resan samt Harpers Lees To Kill a Mockingbird. Jag gillar generellt de där stora berättande amerikanska romanerna som är skrivna av exempelvis John Steinbeck och Philipp Meyer. De ryska klassikerna är svårt att komma undan, när jag läste Bröderna Karamazow för ett drygt år sedan kändes det som att jag levde med boken. Men även de svenska klassikerna är bra som Selma Lagerlöf, Hjalmar Söderberg och Pär Lagerkvist. De senaste åren har jag försökt bredda läsandet mer och letar aktivt efter författare från andra sfärer än den västerländska och har då hittat flera bra författare som Jamaica Kincaid, Chinua Achebe, Chigozie Obioma, Chimamanda Ngozi Adichie, de tre sista allihop från Nigeria. Vill även hålla mig uppdaterad på nyare författare även om det är svårt då det ges ut så himla många böcker jag skulle vilja läsa men jag har av lite mer nya författare gillat de böcker jag läst av till exempel Rachel Cusk, Sally Rooney, Olga Tokarczuk. Nu är det bäst jag slutar annars riskerar jag fortsätta hela dagen.

Vilken slags skönlitteratur ogillar du?

Är frågan vilken skönlitteratur jag ogillar? Eller är frågan fel? (Redaktören svarar: nej, ogillar var det.) Okej ogillar. Ogillar nog inget egentligen men jag läser nästan aldrig deckare och det är nog för att jag aldrig läst någon som jag tyckt varit särskilt bra. Poesi läser jag väldigt sällan men det är inget jag ogillar utan jag kan ibland hitta poeter som jag tycker är väldigt bra. Ska läsa Louise Glück hade jag tänkt, det jag läste i tidningen om henne i samband med att hon fick Nobelpriset i litteratur tycker jag var bra.

Skriver du annat än recensioner och reflektioner?

Det jag regelbundet skriver är recensioner på böcker jag läser. Men om jag är ute och reser, vilket jag gärna gör, både kort och långt, så skriver jag alltid dagbok i form av reflektioner kring vad jag ser, upplever, är med om och tänker på. En del av de här reflektionerna skulle jag säkert kunna formulera om och göra mindre privata så att de får en mer novelliknande prägel. Har inte gjort det i så stor utsträckning ännu men kanske någon gång. Har börjat så smått med ett par reflektioner här på Tistelblomma.

Tack, Daniel, för intervjun!