Intervju med Maria Karlsson

Foto: © Maria Karlsson 2020

Här kan du läsa mer om Tistelblommas deltagare Maria Karlsson:

En kort presentation av dig själv och ditt skönlitterära skrivande:

Mitt namn är Maria, jag är 30 år och är från Västkusten ursprungligen men är nu bosatt i Malmö. Läser förlagskunskap och litteraturvetenskap på Lunds universitet. Har en bakgrund inom modebranschen men intresset för litteratur tog över och jag hoppas kunna arbeta med det längre fram. Mitt skrivande är ganska organiskt och fritt från tidsscheman och regler, jag skriver oftast i reaktion på något, och är svårt att sätta en fast tid för det. Jag har försökt vid vissa projekt att vara mer ”ordning och reda-orienterad”, men det går i timma ungefär. Vilket är lustigt för jag är väldigt ordningsam med allt annat i livet, haha..

Vilket är ditt senaste skrivprojekt?

Jag knopar på en diktsamling, men den tar tid, och skall nog få ta sin tid. Men jag har också två idéer till en fackbok, en för vuxna och en för barn. Men det är väldigt tidigt i processen och behöver marineras ett tag det också. Nu har jag skrivit en del noveller och det är något jag tycker väldigt mycket om, två som är med i Tistelblomma exempelvis.

Hur skulle du beskriva dina skönlitterära texter?

Jag är väldigt ”ordnördig”, tycker om långa ord, ihopsatta ord som kanske inte alltid existerar men som jag tycker får en spännande betydelse i rätt kombination. När jag skriver lyrik så tänker jag mycket på klang, och rytm, är nog mest där de ”konstiga” orden kommer in. Men det är totalt fritt från fast form, men jag är sugen på att testa ibland. En sonett kanske!

Jag tycker om att skriva kort och kärnfullt, små ord om stora saker, men även stora ord om små saker. Jag tror mina texter beskriver det vardagliga, det där som vi alla är en del av, jag vill gärna beskriva min samtid och kanske ibland få någon att reagera på den. Ibland fastnar jag för teman, skrev väldigt mycket om färgen gult ett tag.

Varför skriver du?

Mitt skrivande hänger väldigt mycket ihop med mitt läsande. När jag läste Bodil Malmsten sista diktsamling Det här är hjärtat, 2015, så förändrades något, jag kunde inte längre ”bara” läsa utan jag fick ett väldigt starkt behov av att skriva själv. Jag har alltid skrivit på något sätt, men aldrig tänkt att någon skulle få ta del av det. Men det växte också fram i samband med att jag gick ett par kreativa skrivkurser och fick fin feedback. Jag blev nog lite modig av det. Nu är skrivandet en reaktion, på saker jag läser, ser, hör, upplever.

Vilka är dina favoritförfattare?

Redan nämnd, Bodil Malmsten är orsaken till varför jag ens skriver, men tycker väldigt mycket om Toni Morrison, Jamaica Kincaid och Kerstin Thorvall. Har bara läst en bok av Märta Tikkanen, ” Århundradets kärlekssaga” och den fullständigt golvade mig.

Tack så mycket, Maria, för intervjun!