Gunilla Berglie

Tidsresan

Tidsresan sker genom mina böcker, jag befinner mig inte längre i nuet, jag tar tåget tillbaka, åker förbi krigen som härskade världen under förra seklet, ville helst inte stanna i nationalromantiska bygder utan slöt ögonen och åkte vidare till upplysningens 1700-tal. Där stannade jag till ett längre tag, så länge jag kände att jag orkade, för det var ganska så tungrott, lättad av vackra kärlekshistorier som inlindas av vackra musikstycken men tyngdes ner av grymma män som lade sin hand över kvinnorna de ägde.

Jag reste med Candide i världen och kände att jag skulle nog stannat kvar i gammellandet. Ville uppleva och se mitt eget land, tog en tur upp till den norra landsdelen där myggen bodde och religionen härskade, människor som levde i sin ensamhet med endast flaskan som sällskap, där fanns mycket elände men också en värme som smälte snön när livet hittade sig tillbaka.

Tog tåget tillbaka till nuet, men kunde inte låta bli att stanna till i det krigshärjade Europa, så många berättelser, sån tragedi men även här ett hopp om livets goda sidor. Människor kan vara grymma men också ha ett hjärta om det får en chans att visa det. Jag lär mig mycket på mina resor, när jag är färdig ställer jag in dem i min bokhylla tills nästa resa.

© Gunilla Berglie 2020

Gunilla Berglie, utlandssvenska sen många år, nu boende i Melbourne, Australien. Hon älskar att läsa och har börjat skriva lite poesi och annat. Gunilla har en blogg.